
Dla Państwa wygody Serwis tge.org.pl używa plików cookies i podobnych technologii m.in. po to, by dostosować serwis do potrzeb użytkowników, i w celach statystycznych. Cookies to niewielkie pliki tekstowe wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedza internauta, do urządzenia internauty
Cookies używają też serwisy, do których się odwołujemy pokazując np. multimedia.
W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Brak zmiany tych ustawień oznacza akceptację dla stosowanych tu cookies.
Serwis tge.org.pl stosuje cookies wydajnościowe, czyli służące do zbierania informacji o sposobie korzystania ze strony, by lepiej działała, oraz funkcjonalne, czyli pozwalające „pamiętać” o ustawieniach użytkownika (np. język, rozmiar czcionki).
1.1. Zakres opracowania
1.2. Wyjaśnienie oznaczeń zastosowanych w tekście
2.1. Podstawowe parametry paliw gazowych
2.2. Klasyfikacja paliw gazowych
2.3. Gaz ziemny
2.4. Gaz płynny propan-butan (LPG)
3.1 Wymagane parametry gazu
3.2 Definicja instalacji gazowej
3.3. Doprowadzenie gazu ziemnego do budynku
3.4. Lokalizacja kurków głównych
3.5. Usytuowanie zaworu odcinającego i kurka głównego
3.6. Urządzenia redukcyjne ciśnienia
3.7. Zabezpieczenie instalacji gazowej przed prądami błądzącymi
3.8. Instalacja odbiorcza gazu ziemnego
3.8.1. Prowadzenie przewodów instalacji na zewnątrz budynku
3.8.2 Prowadzenie przewodów instalacyjnych wewnątrz budynku
3.9. Montaż gazomierzy
3.9.1. Lokalizacja gazomierzy
3.9.2. Zakazana lokalizacja gazomierzy
3.9.3. Graniczne odległości gazomierzy
3.9.4. Połączenia gazomierzy z odbiornikami
3.10. Urządzenia sygnalizująco-odcinające
3.11. Zasady ogólne przyłączania odbiorników gazu
4.1. Informacje wstępne
4.2. Urządzenia gazowe podlegające kontroli UDT
4.3. Podstawowe parametry urządzeń gazowych
4.4. Podział urządzeń gazowych na typy A,B,C,
4.4.1. Urządzenia gazowe typu B
4.4.2. Urządzenia gazowe typu C
4.4.3. Wyprowadzenie przewodów spalinowych przez ścianę budynku
4.5. Podział urządzeń gazowych ze względu na ich zastosowanie
4.5.1. Urządzenia do gotowania, smażenia i pieczenia
4.5.2. Urządzenia do podgrzewania wody
4.5.3. Ogrzewacze pomieszczeń i promienniki
4.5.4. Kotły grzewcze, gazowe Podział według sposobu współpracy z instalacją
4.5.5. Kotły grzewcze gazowe. Podział według cech konstrukcyjnych
4.5.6. Moc cieplna i przybliżone zużycie gazu przez urządzenia gazowe
5.1. Wymagania ogólne
5.2. Parametry pomieszczeń dla urządzeń gazowy
5.2.1. Wysokość pomieszczenia
5.2.2. Zależność kubatury od typu wentylacji pomieszczenia.
5.2.3. Zależność kubatury od mocy cieplnej urządzeń gazowych
5.2.4. Dopuszczalne obciążenie pomieszczeń mocą cieplną urządzeń gazowych
5.3. Parametry pomieszczeń dla kotłów gazowych
5.3.1. Wymagania ogólne.
5.3.2. Zależność typu pomieszczeń od mocy kotłów
6.1 Informacje wstępne
6.2. Palnik atmosferyczny
6.3. Palnik nadmuchowy
7.1. Podstawowe parametry kotłów gazowych
7.2. Ogólna charakterystyka zabezpieczenia przed nadmiernym wzrostem ciśnienia
7.3 Uruchamianie przeponowego naczynia wzbiorczego
7.4. Automatyka zabezpieczająca kocioł gazowy.
8.1. Wymagania konstrukcyjne
8.2. Przewody spalinowe
8.3. Indywidualne (oddzielne) przewody powietrzne i spalinowe
8.4. Wyloty przewodów spalinowych nad dachem
8.5. Wyprowadzenie przewodów spalinowych przez ścianę budynku
8.6. Włączenie do przewodów spalinowych oraz usytuowanie urządzeń gazowych
9.1. Ustawy i rozporządzenia
9.2. Książki, czasopisma i poradniki